Zakelijke kleding voor vrouwen: Do’s & Dont’s

Zakelijke kleding voor vouwen: Do’s & Dont’s. Vrouwen zijn de laatste jaren een waar arbeidsfenomeen aan het worden. Een bijkomstigheid hiervan is de noodzaak voor zakelijke kleding. Want laten we eerlijk zijn sommige outfits die je in je kast hebt hangen passen beter bij een beachparty of festival, dan bij een dag vol budget vergaderingen op kantoor.

Zakelijke kleding in het kort

Simpel gezegd is zakelijke kleding een kwestie van weten wat er binnen je bedrijf wel en niet geaccepteerd wordt. Dit wordt al iets moeilijker als er geen specifieke dresscode is voor jou functie maar alleen een richtlijn, en helemaal lastig wordt het als er zelfs geen richtlijn is en er gewoon van je verwacht wordt dat je het juist doet.
Hoewel je voor zulke vragen altijd terecht kan bij vrouwelijke collega’s, je teamleider of HR. Kan dit een te grote drempel voor je zijn, misschien maak je niet makkelijk vrienden, ben je de enige vrouw in het bedrijf of wil je geen slecht figuur slaan bij je meerdere. Hoe je situatie ook mag zijn hieronder een aantal basisregels en tips.

Wat is je functie?

Wat je wel en niet kunt dragen op kantoor is sterk afhankelijk van je werkzaamheden en je functie, zo zal je als CEO mogelijk minder vrijheid hebben in je kleding dan als receptioniste. Niet omdat het ene beroep onderdoet voor de ander, maar omdat de verwachtingen anders zijn. En zoals de 48 wetten van de macht ons leert “denk zoals u wilt, maar gedraag u zoals de massa” kleding is een geweldige manier om je uit te drukken en te laten zien wie je bent, maar helaas wordt niet niet overal gewaardeerd.

Goeie basics

Je garderobe kan niet zonder een aantal goede basics. Voor goede basics moet je denken aan minimaal één mantelpakje, fatsoenlijke pantalons en colberts met hierbij een nette blouse of degelijke top, en zolang ze niet fashionably vol met gaten en glitters zitten kan een goed paar jeans ook. De kunst hierin is om je kleurkeuze redelijk simpel te houden, en niet te veel excentrieke patronen te dragen. Dit lijkt misschien saai maar het werkt wel.
Je wilt tenslotte beoordeeld worden op je kwaliteiten en niet op je outfit. Als mensen over je praten dan wil je dat ze het hebben over je discipline en karakter, niet over je laag uitgesneden blouse waar in rode glanzende letters “you go girl” opstaat.

Begrijp mij niet verkeerd je mag je best mooi kleden, en je hoeft echt niet allen maar effe stukken te dragen. Maar laat je werk voor je spreken en niet je kleding, die mooie jurk met hoge split past veel beter op de kerstborrel dan bij de salarisonderhandelingen.

Aan te raden kleuren zijn:

 • Zwart
 • Antraciet
 • Navy
 • crème/beige
 • wit

Deze kleuren zijn vrijwel eindeloos met elkaar te combineren waardoor je met enkele stukken al vele outfits kunt creëren. Natuurlijk kun je uitbreiden met kleuren als geel, rood of groen. Maar let hierbij wel op dat het niet te truttig wordt en je als meisje gezien gaat worden. Roze is dus geen goed idee, pas ook op met hele felle kleuren. Een knalgele blazer of gifgroene pantalon lijkt misschien leuk maar oogt al snel schreeuwerig , draag dus liever zachte varianten van deze kleuren.

Tip: Kijk eens naar het programma Shark Tank. De investerende dames Lori Greiner en Barbara Corcoran zijn goede voorbeelden van hoe je er vrouwelijk en toch zakelijk uit kunt zien.

Variatie door accessoires

Sieraden en accessoires - NLSieraden en accessoires - NL

Wat saai! Is wat er misschien door je hoofd gaat nu je weet dat je enigszins basic moet blijven, maar vrees niet. Als je graag wat meer kleur wilt dan zijn accessoires hier ideaal voor. Een flashy armband, een ketting of oorbellen met een mooie edelsteen, een leuke sjaal of trendy riem Go nuts!
Het mooie van jezelf uitdrukken met accessoires is dat je er makkelijk veel kunt hebben, en dus heel veel kunt variëren. Daarnaast kun je ze gemakkelijk afdoen of verwisselen als je er halverwege de dag genoeg van hebt.

Een slimme meid, is voorbereid. bewaard wat ringen, armbanden etc. in een lege lade op je kantoor zo heb je altijd iets bij de hand, en kun je gedurende de dag je look subtiel aanpassen.

De schoenen

Met schoenen is het allemaal een stuk makkelijker. Vanzelfsprekend zijn die vieze gympen waarmee je gaat hardlopen niet geschikt, Maar een nette schone sneaker kan (afhankelijk van je functie) prima. Mocht je nou in een positie zitten waarbij sneakers niet kunnen, speel het dan op safe en draag subtiele hakken. En nee hiermee bedoel ik dus geen 8cm hoge stiletto’s hoe sexy ze ook kunnen zijn. Maar een lage stiletto, sledehak of pump kan prima.
Dit past prima onder welke pantalon, rok of jurk dan ook.

Hoewel ook bij de schoenen de basiskleuren altijd goed zijn en makkelijk te combineren, kun je hierbij wel subtiele kleuren gebruiken. Een gekleurde gesp of andere toevoeging aan je schoeisel valt niet heel erg op en zal dus geen kwaad kunnen voor je uitstraling.

Hoeveel bloot kan ik laten zien?

Heel simpel, niet te veel!
Niemand verwacht dat je als een mummy ingepakt naar ’t werk komt, en natuurlijk mag er wat huid zichtbaar zijn maar wees hier conservatief mee. Een blouse met een blote schouder of korte mouwen is geen probleem. Een rok of jurk die op of net boven je knie valt moet ook wel kunnen. Bovenkleding met een blote hals is ook meer dan prima, maar hier moet je wel op gaan passen.

Laag uitgesneden topjes etc. staan geweldig, je ziet er sexy vrouwelijk en verleidelijk uit maar dit is nu net wat op ’t werk niet hoeft. Natuurlijk moet je je kleden op een manier waarbij jij je goed voelt, en nee je hoeft niet te verbergen dat je een vrouw bent. Maar nogmaals: Je wilt beoordeeld worden op je kwaliteiten niet op je uiterlijk. Je wilt geen promotie omdat je vrouw bent en het bedrijf quota’s moet halen, maar omdat je het verdient hebt en de meest geschikte persoon bent.

Als jij van moeder natuur gezegend (of vervloekt) bent met grote borsten, die menig man hun nek laat verrekken als je voorbij loopt. Dan kan en hoef je dit niet te verbergen. Ermee te koop lopen is echter iets heel anders! Zeker wanneer je net bent bij een werkgever en je nog beoordeeld wordt op de eerste indruk, doe je er verstandig aan om je prachtige lijf niet de boventoon te laten voeren.

In het kort

Do’s

 • Simpel maar elegant
 • Basic kleuren
 • expressie door accessoires
 • praktisch

Dont’s

 • Rare, leuke of grappige teksten
 • Overdreven patronen of tekeningen
 • Felle schreeuwerige kleuren
 • Niet te veel bloot
 • Glitters

Werk je nog niet op een kantoor maar wil je dit wel? Lees dan onze tips voor een goede sollicitatiebrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *