Wat is handfasting?

Handfasting wat is dat nou eigenlijk, misschien heb je er wel eens van gehoord of iets van gezien. Misschien klinkt het vaag bekend maar weet je niet precies wat er bedoeld wordt. Of heb je geen idee wat het is maar wil je het wel graag weten. Wij zochten het voor jou uit, de ins de outs wat het betekent. Wie het doen, waar ze het doen, hoe ze het doen en waar het vandaan komt.



Handfasting is een oud gebruik wat de laatste jaren in populariteit toeneemt. Dit is het gevolg van een alsmaar groter wordende groep spirituele mensen, (die ook wel eens bewust of wakker worden genoemd.) Simpel gezegd is handfasting een vorm van verbinding. Vaak als alternatief voor een huwelijk maar handfasting kan in principe voor elke vorm van relatie.

De meeste mensen hebben een vorm of variant van handfasting wel gezien op tv. In films als Braveheart en series als Vikings komen handfasting ceremonies voor. De precieze invulling van deze ceremonies verschilt nog wel eens. Door de eeuwen heen is het gebruik net als veel andere tradities niet altijd hetzelfde geweest. Daarbij werd handvasten vroeger door verschillende Germaanse volkeren beoefend, zo zijn er dus verschillen ontstaan zijn tussen handvasten in bv. Noorwegen en Schotland.

De geschiedenis van handfasting

Waar handfasting exact vandaan komt is niet bekend. Wat we wel weten is dat het een overblijfsel is vanuit het Paganisme en dus dateert van voor het Christendom.
Met dat het niet bekend is waar en wanneer het gebruik begonnen is de intentie ervan wel altijd hetzelfde geweest. Handvasten is altijd een verbindingsritueel geweest, een manier om 2 mensen letterlijk en figuurlijk met elkaar te verbinden.

Handfasting is zodoende simpel gezegd dus een ouderwetse manier van trouwen. Zowel handfasting als trouwen voor de kerk is iets wat gedaan kon worden uit liefde. Maar wat ook minstens net zo vaak (of misschien zelfs wel vaker) was het een politieke aangelegenheid. Zoals bijvoorbeeld het huwen van jouw dochter aan de zoon van iemand die hoger op de sociale ladder stond. Om zodoende met de hele familie een hoger status te bereiken, of het trouwen tussen twee koningshuizen om zo allianties te creëren.

Is handfasten hetzelfde als trouwen?

Nee niet helemaal. Een groot verschil tussen trouwen en handfasten is de mogelijkheid om bij handfasten de tijdsduur van je verbinding te kiezen. Zo kun je je laten verbinden voor één jaar + één dag (Dit was een soort verloving), levenslang, zolang de liefde duurt of voor eeuwig (dus ook je toekomstige levens). Hierdoor kon en kun je door middel van handfasting dus een soort proefhuwelijk voltrekken waarbij je na het eerste jaar indien gewenste de ceremonie kunt herhalen om je wederom te laten verbinden of een ceremonie aangaan om je verbinding te breken.

Deze tijdelijke huwelijke werden in bepaalde delen van de wereld ook nog gebruikt toen trouwen voor de kerk al de norm was, niet iedereen woonde namelijk in de buurt van een kerk, reizen met paard en wagen duurde lang en was gevaarlijk als je überhaupt al beschikte over een paard en voor veel mensen was het niet mogelijk om de boerderij even een paar weken of zelfs maanden achter te laten om na het huwelijk te hopen dat de oogst het overleeft had. niet iedereen had dus de mogelijkheid om even een bruiloft te plannen.

Wat deden ze dan wel

Wat deden mensen dan wel? Ze lieten zich handfasten dit werd doorgaans gedaan door een lokale druïde, dit werd dan door de gemeenschap beschouwt als een geldige en rechtmatige verbinding, waarna het koppel zich later alsnog voor de kerk liet trouwen om het voor de wet officieel te maken. Dit werd dan gedaan wanneer er bijvoorbeeld een doorreizende geestelijke in het dorp was, of wanneer het koppel bijvoorbeeld voor handel kon meereizen naar een stad met een kerk.

Door de jaren heen zijn zoals eerder gezegd niet alle gebruiken altijd overal hetzelfde geweest en gebleven, zo zijn er ook bronnen waaruit blijkt dat de twee soorten ceremonies met gebruiken uit beide verweven werden tot één. Denk hierbij aan een kerks huwelijk waarbij er naast de ringen ook een gevlochten touw werd gebruikt om zo meerdere tradities te ere

Hedendaagse handfasting

Je hebt nu een redelijk beeld van hoe handfasting ooit ging, en je zult hier ongetwijfeld een mening over hebben. Misschien vind je het allemaal maar erg zweverig, abstract of zelfs godslastering, maar ik hoop dat je het net als ik prachtig en mysterieus vindt. Maar hoe gaat een handfasting dan vandaag de dag?

Belangrijk om te weten! Anno 2022 is een handfasting geen officiële manier van trouwen, als je dus kiest voor een handfasting dan ben je na je ceremonie voor de wet nog steeds ongehuwd, wil je wel voor de Nederlandse wet getrouwd zijn zal je dus naast je handfasting ook nog een samenkomst met een ambtenaar van de burgerlijke stand moeten hebben.

Hoewel er een aantal factoren altijd aanwezig zijn bij een handfasting zijn er ook zeker dingen die je zelf kunt invullen of aapassen.

Allereerst wie voltrekt een handfasting ceremonie, de aanbieder van deze dienst zullen zichzelf doorgaans heks of druïde noemen, hoewel dit geen beschermde titels zijn en iedereen zichzelf dus zo mag noemen, kun je er over het algemeen vanuit gaan dat zij die zich zo noemen wel degelijk bepaalde kennis bezitten over zaken als kruiden, edelstenen, de jaarfeesten, goden en godinnen, maanstanden, rituelen, magie en ga zo maar door.

Je hebt voor een goede handfasting ook z’n persoon nodig omdat deze mensen in staat zijn tot het correct openen van “de grote cirkel” dit is een vast onderdeel van het handfasting waarbij er heilige grond wordt gecreëerd door het aanroepen van de windstreken en de bijbehorende godinnen.

Andere onderdelen die bij de ceremonie horen zijn bijvoorbeeld een drank zoals wijn of mede, brood dat bruid en bruidegom samen gebakken hebben, een vuur en natuurlijk het koord dat jij en je partner samen gevlochten hebben.


Het koord

Het koord is een belangrijk deel van de ceremonie, hiermee worden jullie namelijk letterlijk met de handen aan elkaar gebonden (hand fasting duh). dit koord vlecht je in aanloop naar je verbintenis met elkaar en moet bestaan uit minimaal 3 elementen van natuurlijk materiaal, bijvoorbeeld leer, katoen en hennep, en dus geen synthetische stofjes.

Dit koord maak je door de elementen samen te vlechten op een plek die voor jullie betekenisvol is. Bij elke slag spreek je hardop een reden uit waarom je bij de ander wilt zijn. Van al deze redenen die je opnoemt onthoud je er ieder drie die voor jou extra belangrijk zijn. Deze 3 redenen worden tijdens de ceremonie nogmaals uitgesproken. (Tip zorg dat ieder koord waarmee je gaat vlechten minsten 1,5 a 2meter lang is. Er gaat een hoop lengte verloren tijdens het vlechten. En anders wordt het te kort om te gebruiken voor het leggen van “de knoop” tijdens de ceremonie)

Eigen elementen

Tot zover de vaste elementen, maar wat voor eigen invulling kun je dan nog toevoegen?

Locatie

Je bent niet gebonden aan een gemeentehuis. En je hoeft (meestal) geen belachelijk hoge bedragen neer te leggen om een ambtenaar op locatie te krijgen. Hierdoor kun je dus een plek kiezen die voor jullie betekenis heeft. Je huiskamer, de plek van je eerste date, of zoals in mijn geval het strand.

Ringen

Het is geen vast onderdeel van een handfasting maar je kunt ze toevoegen als je dat wilt. De ringen worden dan toegevoegd aan de ceremoniële deel met het brood en de drank en worden zodoende dus ook gezegend in de grote cirkel

Sieraden en accessoires - NLSieraden en accessoires - NL

De drank

Eerder sprak ik over wijn of mede, en hoewel dit klassieke opties zijn kun je ook voor iets anders kiezen. Een goede whisky, moonshine of als je liever alcoholvrij wilt thee.

Het brood

Ook deze keuze staat je vrij. Als je graag bakt dan zal je misschien willen uitpakken met een luxe gevuld brood mooi versierd en perfect gebakken. Zijn jullie niet zo goed in de keuken dan is een simpel broodje ook voldoend. Het gaat er hier tenslotte om dat je het samen bakt.

Muziek

Mocht je dit willen dan kun je natuurlijk muziek afspelen dit kan bijvoorbeeld met een bluetooth box. Of misschien ben je wel lid van een drumcirkel en laat je zo gelijk gestemde je huwelijk begeleiden

Mochten er nog meer dingen zijn die je wilt tijdens je speciale dag. Bespreek dit dan met de heks of druïde die de ceremonie voltrekt. Hij of zij kan je haarfijn vertellen wat er wel en niet mogelijk is en wat wel en niet de juiste sfeer creëert.

Meer weten?

Probleemloos afvallen voor je speciale dag klik dan HIER!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *