Etiquette regels voor dames

Etiquette regels voor dames, klinkt leuk maar...etiquette wat is dat nou eigenlijk, de van Dale definieert het als “geheel van beleefdheidsvormen” wat hier mee bedoel wordt is het volgende. Etiquette is de alomvattende term voor de voorgeschreven gedragscode die passend is bij een dame (of heer) van een bepaalde stand.

Waarom zou je etiquette leren

Je kunt etiquette nog onderverdelen in subcategorieën zoals, dineretiquette, jachtetiquette enz. enz. maar voor dit artikel gebruiken we de algemene term en behandelen we meerdere situaties waar een bepaalde formele manier van doen en laten op zijn plaats is.

We gaan er in onderstaande punten dus vanuit dat je op een deftig diner, formeel feestje, debutantebal of andere samenkomst van hoge stand.

Denk je nu “Ja maar daar ga ik toch niet heen” dat maakt niet uit, want hoewel deze oude gedragsvormen op zulke gelegenheden verwacht worden, zijn er genoeg andere gelegenheden waar een beetje basiskennis over dit topic van pas zal komen. Denk maar eens aan de eerste keer dat je je nieuwe schoonouders gaat ontmoeten, de kerstborrel van je werk, de opening van een gallerij en ga zo maar door.

Etiquette regels voor dames

Het leren van deze regels is nooit verspilde tijd, je kunt ze toepassen wanneer je wilt en links laten liggen wanneer het niet nodig is. hoe dan ook. wij komen allemaal wel eens in een situatie waar je favoriete joggingsbroek en een bakje instant noodles gevolgd door een zak chips niet gepast zijn. Zelfs als je gezelschap de regels zelf niet kent, kun je altijd beter iets te formeel zijn dan ongepast informeel.

Het kennen en toepassen van de etiquette regels laat aan anderen zien dat je uit een goed milieu komt, dat je bent opgevoed en dat je behoort tot een bepaalde stand. Het tonen van goed gedrag laat ook aan anderen zien hoe jij verwacht wordt behandeld te worden, iemand die zichzelf en anderen hoffelijk behandeld zal door anderen ook met gepaste hoffelijkheid behandeld worden.

Etiquette regels

Voor alle duidelijkheid, hieronder bespreken we etiquetteregels van verschillende onderwerpen zoals kennismaking, eten, geschenken geven en krijgen etc. Ook is het van belang om te begrijpen dat we westerse etiquette bespreken, vanzelfsprekend is de etiquette niet over de gehele wereld hetzelfde, Houd hier rekening mee als je te maken hebt met een andere cultuur, en verdiep je in de gebruiken omtrent je gasten/gastgevers

Kom op tijd

Het lijkt een openstaande deur maar toch gaat dit vaak fout. We komen te laat, het lijkt zo onschuldig want wat zijn nu die 10 minuten? Nou heel veel!

Te laat komen getuigt van een gebrek aan respect. Het laat aan de anderen zien dat jij hun tijd niet belangrijk vindt en dat je niet te vertrouwen bent, als je een simpele afspraak al breekt dan doe je dat met belangrijkere afspraken misschien ook wel. Realiseer je dat mensen (zeker als je ze net kent) snel gekrenkt zijn, en iets als te laat komen kan je dan duur komen te staan.

Fashionably late bestaat niet. we kennen allemaal de uitspraak wel maar als je er echt over nadenkt weet jezelf ook wel dat het onzin is. Fashionably late is pas iets waar je mee wegkomt als je helemaal bovenaan de sociale ladder staat en koningin van de kalverstraat bent. Ben je dit niet toon dan respect en kom op tijd.

Excuses maken heeft geen zin, Als je toch te laat komt maak dan geen excuses, of in ieder geval geen overdreven excuses. je verontschuldigd je eenmaal bij de gastvrouw/heer en meer niet. Smoesjes als er stond file, de bus had tegenwind en de metro had een lekke band zijn beneden je stand en komen zwak over, niemand hoeft te weten waarom je te laat was.

– Etiquette bij binnenkomst

Wanneer je ergens bent uitgenodigd en je komt binnen begroet je de gastheer en/of gastvrouw, begin niet gelijk een heel gesprek en klaag ook niet over het verkeer, het weer of wat dan ook. Als je partner en kinderen erbij zijn en nog geen kennis hebben gemaakt stel ze dan voor. Als je eigen man, de gastheer of anderen aanwezige aanbied je jas aan te nemen sta dit dan toe.

Begeef je na de begroetingen naar de algemene ruimte of dit nou een woonkamer, dansvloer of eetzaal is. Ga niet direct aan tafel zitten maar wacht tot dit wordt aangegeven. Als je in de tussentijd een drankje krijgt aangeboden kijk dan wat de anderen eventueel aanwezige gasten drinken en pas je aan aan de algemene norm, vraag dus geen wijn om 10 uur in de ochtend en geen koffie als iedereen champagne drinkt.

Mocht je om zwangerschapsredenen niet kunnen drinken, maar wil je je huidige onthouding nog niet laten blijken, vraag dan om bv. sap in een wijnglas oid. of laat je partner gedurende de avond langzaam en subtiel jou glas leegdrinken. (hij mag tenslotte ook wel een biertje minder drinken tijdens de zwangerschap)

Wanneer je zelf de gastvrouw bent

Wanneer je zelf de gastvrouw bent zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zorg er ten eerste voor dat je gasten je gemakkelijk kunnen vinden, zorg dus voor goede aanwijzingen over waar te parkeren, en wees er zeker van dat je huis of revenu herkenbaar is, dit kan door feestelijke verlichting tactisch plaatsen van mooie bloemen of iets anders smaakvols waardoor iedereen gelijk ziet waar ze moeten zijn.

Tafel Etiquette

Bij binnenkomst is het aan jou als vrouw de taak om je hand uit te reiken naar een mannelijke gast, en aan hem de taak om jou de hand te schudden.

Laat je gasten direct weten waar het toilet/badkamer/wasruimte is zodat ze zich kunnen opfrissen, en zodat ze er niet tijdens het eten naar hoeven te vragen.

Schenk nooit je eigen glas bij zonder eerst aan je gasten te vragen of zij nog een versnapering wensen. En drink altijd minder dan je gasten, je wilt tenslotte geen modderfiguur slaan door dronken op je eigen feestje rond te lopen (zeer belangrijk)

Make-up en accessoires

Wanneer het aankomt op het bijwerken van je make-up of het fatsoeneren van je verschijning dan doe je dit op de juiste manier. Dit wil zeggen dat je je lippenstift aan tafel mag doen (maar liever niet) en alle andere handelingen verricht je op het toilet, haar borstelen, mascara, eyeliner het maakt niet uit je doet het zonder toeschouwers.

Dan je handtas deze kun je gedurende de avond bij je houden mits klein genoeg om niet op te vallen en past bij je outfit. wanneer je echter aan tafel gaat dan hang je deze gesloten over de leuning van je stoel

De inhoud van je tas is privé, niemand is geïnteresseerd in wat je bij je hebt, leeg je tas dus niet op de tafel om dat ene item te zoeken.

Niet iets wat bij de klassieke etiquette voorkomt maar vandaag de dag wel belangrijk, je telefoon deze laat je ten alle tijden in je tas! met het geluid uit, het is uitzonderlijk onbeleefd om je telefoon in gezelschap te gebruiken ongeacht waarvoor. of het nou Tinder, Facebook, Instagram, of werk is je telefoon gebruik je niet. En nee je telefoon omgekeerd op tafel leggen is niet sociaal acceptabel, gewoon niet doen!

Uitzondering op de telefoonregel. op vrijwel elke regel is een uitzondering te bedenken, bijvoorbeeld bereikbaar blijven voor je kinderen of voor je moeder die in het ziekenhuis ligt. In z’n geval kun je je telefoongeluid aanhouden, meld dit dan van te voren bij je gastheer of gastvrouw, de andere gasten hoeven hier niet over geïnformeerd te worden. Mocht je dan gebeld worden dan kan je jezelf excuseren, en als andere aanwezigen hier van opkijken dan kan de gastheer of gastvrouw subtiel zijn goedkeuring hierover duidelijk te maken zonder verder toe te lichten wat er aan de hand is.

Etiquette regels bij Geschenken krijgen

Wanneer er een geschenk wordt gegeven:

Als je een geschenk krijgt, maak dit dan meteen open. Het uitstellen van het openen laat het lijken alsof je er niet bij mee bent. Uitzondering hierop is bij bijvoorbeeld een huwelijk, waar het gewoon niet mogelijk is om alle cadeaus direct te openen.

Een tweede uitzondering is wanneer je het geschenk financieel is. in het geval van een geld cadeau is het niet netjes om direct te kijken hoeveel er gegeven is, je weet niet altijd hoe anderen er financieel voorstaan en voor alles wat je geschonken wordt ben je dankbaar of het nou €10.- of €10.000 is.

Een bijzonder cadeau

De vuistregel is dat je een geschenk nooit mag weigeren, bijzondere cadeaus zijn echter uitzonderingen.

Mocht je een bijzonder cadeau krijgen waar je niet om gevraagd hebt dan mag je dit weigeren. Als jij niet hebt gevraagd om een hond, een back-pack avontuur door zuid-oost Azië, of een ballonvaart over de Hoover dam dan mag je dit beleefd weigeren. Doe dit echter nooit waar anderen gasten erbij zijn, en wees niet onbeleefd maar ver excuseer je door te zeggen dat je allergisch bent voor honden, hoogtevrees hebt, of simpelweg dat zij je zo goed kennen dat je het geschenk al hebt.

Anderen uitzonderingen zijn bijvoorbeeld, nieuwe meubelen, iets wat veel onderhoud(kosten) vergt zoals een boot, plastische chirurgie terwijl je tevreden bent met jezelf etc. etc. etc.

Wijn als geschenk

Wanneer je een etentje geeft dan is de kans groot dat je wijn als cadeau krijgt, mocht dit zo zijn dan ben je allerminst verplicht om die wijn dezelfde avond te schenken. De wijn die jij namelijk zelf gekozen hebt voor de avond past perfect bij je gerechten en is gekozen met een reden.

Voel je dus niet bezwaard om de gekregen wijn te bewaren voor een ander moment waar de gever niet perse bij aanwezig is.

Bloemen als geschenk

Bloemen zijn een algemeen en veilig geschenk, wanneer je bloemen krijgt zet deze dan (zonder je gasten te verwaarlozen) direct in een vaas, als is het maar even snel zonder te schikken zodat ze allerminst mooi blijven. zelfs als je het echt geen mooie bloemen vindt is het beter om ze even te stallen waar ze niet opvallen, dan om je gasten een naar gevoel te geven omdat je ze in het verdomhoekje legt.

Etiquette regels bij Geschenken geven

Wijn geven.

Als je de smaak van je de recipiënt kent dan is dit mooi meegenomen, mocht dit niet het geval zijn kies dan iets algemeens wat waardering toont zonder te overdrijven. Goede wijn hoeft niet duur te zijn dus besteed geen honderden Euro’s aan een fles, maar wees ook geen klaploper die zich afdoet met €3.00 supermarkt wijn.

Bloemen geven

Zoals eerder gezegd zijn bloemen een veilig en alom gewaardeerd en geaccepteerd geschenk. het getuigt van goede manieren en een goede vriendschap als je de favorieten bloemen van de ontvanger kent, zelfs als je de favoriete bloem niet kent kun je toch punten scoren door de bloemen te selecteren naar kleur, maak hierbij indien mogelijk gebruik van je kennis van de ontvanger haar woning of kleding, hierin is vaak een kleur voorkeur te herkennen.

P.S. mannen zitten niet te wachten op bloemen 99,99% van de mannen zal het een zorg zijn of er bloemen in huis zijn en hoe ze eruit zien. je hoeft dus geen rekening te houden met “de man”.

Heb jij nog wel eens moeite om met mannelijke gasten te praten. Lees onze tips voor beter communiceren

Pro tip

houd wel rekening met sterk ruikende bloemen, niet iedereen zit hierop te wachten.

Geef geen geld

Hier kan ik kort en krachtig over zijn: Tenzij er expliciet om gevraagd is geef je geen geld als cadeau! En nee, ook geen cadeaubonnen oid.

Pas op met schoonheidscadeaus

Artikelen als zeepjes, luchtjes, en anderen schoonheidsartikelen kunnen gemakkelijk verkeerd begrepen worden. weerhoud jezelf ervan om zulke geschenken te geven, tenzij je de ontvanger erg goed kent een een goed persoonlijke relatie met ze hebt.

Kraamcadeaus

Bij een bevalling zijn mensen snel geneigd rompertjes, luiertaarten, Zwitsal of anderen typische babycadeaus te geven. De moeder wordt hierbij nog wel is vergeten. punten scoren doe je dus door juist iets voor de kersverse mama te kopen. Denk hierbij aan een lekker lotion, geurkaarsen, oppascoupons, biefstuk, filet americain, rosbief, gerookte zalm of brie. Koop Alleen wijn als je zeker weet dat de nieuwe mama geen borstvoeding geeft!

Gebruik je gezonde verstand

Een aantal belangrijke etiquette regels staan hierboven beschreven, vanzelfsprekend zijn er nog veel maar om het simpel te houden bij deze een versimpeling. Gebruik je gezonde verstand, bedenk wat jijzelf als wel en niet wenselijk beschouwt en pas je gedrag hierop aan.

Waar je mee omgaat wordt je mee besmet, dus kies je vriendinnen zorgvuldig en mijd diegene die altijd als (tokkie) overkomen.

En vergeet niet, je kunt beter veel te formeel zijn, dan ietsjes te informeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *