Burn-out klachten

Heb jij last van burn-out klachten? Heb je veel last van (chronische)stress, ben je overspannen. Of misschien herstellende van burn-out klachten, en kan je nog wel wat extra ondersteuning gebruiken? Wat is een burn-out, hoe herken je het en hoe kom je er vanaf zonder dat het als een boemerang terugkomt.

Als je last hebt van een burn-out, of denkt dat dit het geval is. Neem dan contact op met je huisarts

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een opeenstapeling van meerdere klachten die zich doorgaans uiten na een lange periode van aanhoudende stress. Vaak ontstaat een burn-out nadat iemand zich gedurende een aantal maanden heel sterk heeft moeten opstellen. Zonder dat er (voldoende) tijd was voor ontspanning.

Deze stress hoopt zich op in je lichaam en geest, en wanneer het te vel wordt zegt je lichaam stop! Je voelt je dan constant moe, futloos, uitgeput, lusteloos. Je eet minder of zelfs bijna niet meer, je hebt nergens zin in, je krijgt een kort lontje en je wereld lijkt in te storten. Je lichaam en geest zeggen Hiermee dat je pauze moet nemen.

Burn-out klachten komen ook best vaak voor. In onze alsmaar sneller wordende maatschappij, waar iedereen bezig is met 20 dingen tegelijk en alles een deadline heeft is het niet raar dat het wel eens te veel wordt. Het CBS melde in 2020 maar liefs dat 16% van werkende Nederland burn-out klachten ervaarde.

Oorzaken van burn-out klachten

Wat veroorzaakt nu precies een burn-out? Hier is niet echt een eenduidige antwoord op te geven. Of iemand in een burn-out terechtkomt hangt voor een groot deel af van de persoon zelf. Een stressvolle situatie alleen is niet genoeg. Hoe iemand omgaat met z’n situatie speelt een grote rol, maar ook of je alles alleen moet doen of gesteund wordt door een ander zoals je partner kan verschil maken.

Iedereen reageert anders op stress. Een reorganisatie op je werk kan heel stressvol zijn voor de ene, terwijl de ander denkt “mooie kans voor een nieuw begin” Misschien ben je erg perfectionistisch, of kan je moeilijk nee zeggen. Dan zijn belangrijke presentaties of een extra werklast voor jou snel te veel terwijl een ander daar geen enkel probleem mee heeft.

Belangrijk hierin is ontdekken wat jou stress geeft, en dit vermijden, of er in ieder geval mee om leren gaan. Zo kun je de kans dat je zelf in een burn-out terechtkomt verkleinen.

Burn-out klachten

Je denkt dat je een burn-out hebt, of dat het niet veel scheelt. Wat zijn dan de klachten die je kunt ervaren. Misschien herken je jezelf hierin, of juist helemaal niet.

Psychische klachten
1. Lusteloos
2. Huilbuien
3. Somberheid
4. Prikkelbaar
5. Opgejaagd
6. Slechte concentratie
7. Vergeetachtig
8. Schuldgevoel
9. Piekeren
10. Rusteloos

Lichamelijke klachten

  1. Slaapproblemen
  2. Darmklachte
  3. Maagklachten
  4. Extreme vermoeidheid
  5. Hoofdpijnen
  6. Verminderde weerstand
  7. Duizelig
  8. Verminderde eetlust

Al met al zijn er dus heel veel verschillende soorten klachten die bij een burn-out de kop op kunnen steken. Hierdoor is een burn-out soms moeilijk te herkennen. Een breed scala aan verschillende klachten die ook allemaal een andere oorzaak kunnen hebben breng je zelf niet altijd gelijk in verband met een burn-out.

Dit is ook de reden dat veel mensen de eerste signalen/symptomen niet herkennen als de start van een burn-out. Met als gevolg dat ze er te lang mee blijven lopen, en er niets aan doen tot het te laat is om nog preventief in te grijpen.

Hoe herstel je van een burn-out

Hoe herstel je van een burn-out. Grote kans dat dat de reden is dat je dit leest. Gelukkig heeft een burn-out een redelijk gunstig natuurlijk verloop. Je lichaam en geest geven aan dat het te veel is (geweest) en herstel komt dus door het nemen van rust.

Je moet gaan ontstressen en daarvoor is het belangrijk, zoals eerder al aangegeven. Dat je ontdekt en erkent waar je stress vandaan komt. Voor veel mensen ligt dit op de werkvloer maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een druk gezin, financiële problemen of verplichtingen op de vereniging waar je lid van bent kunnen ook stressfactoren zijn. Wat het ook is erken het!

Zodra je weet waar het vandaan komt kun je er iets aan doen. Ligt jou stress op je werk ga dan het gesprek aan, een werkgever zal liever zien dat je iets minder taken op je neemt maar nog wel kan werken dan dat je 6 maanden in de ziektewet terecht komt. Is het gezinsleven jou stressfactor kijk dan of je partner of (schoon)ouders kunnen helpen met een extra oppasdag of een handje in het huishouden.

Tips om te herstellen van een burn-out

Vraag om hulp!

Een burn-out zie je gemakkelijk over het hoofd. Jou omgeving zal het dus in veel gevallen ook niet (direct) doorhebben. Als jij dus zelf het idee hebt een stapje terug te moeten doen, doe dit dan ook en vraag om hulp. Leg de situatie uit, een burn-out is geen taboe waarover niet gesproken mag worden. Het is belangrijk voor je herstel dat je omgeving er vanaf weet zodat ze je kunnen ondersteunen.

Zoals gezegd je werkgever, partner, vriendinnen en familie zien jou liever spoedig herstellen dan dat je jezelf de afgrond in werkt.

Wees specifiek

Wees specifiek in je hulpvraag. Alleen maar zeggen dat je moe bent is te vaag, aangeven dat je wat minder werklast wilt, daar kan een werkgever niet zo veel mee. Dus wees specifiek! Vraag niet aan je moeder of ze een dagje kan oppassen, vraag of ze elke week op maandag van 12 tot 5 kan oppassen. dat is duidelijker en overzichtelijker voor zowel jou als je omgeving. Die voorspelbaarheid helpt rust te creëren.

Zeg niet tegen je partner dat hij meer moet doen in het huishouden maar verdeel duidelijk de taken. jij stofzuigen hij dweilen, jij boodschappen doen hij koken, jij wassen hij vouwen. Wat het ook is wees duidelijk.

En als blijkt dat de verdeling of de afspraak toch niet helemaal goed verloopt of dat je behoefte toch anders zijn (geworden) bespreek dit dan en ga het niet opkroppen, dat heb je al genoeg gedaan.

Ga mediteren

Mediteren is een geweldige ontstresser, niet alleen als je een burn-out hebt maar altijd. Door te Mediteren ontspan je jezelf en laat je je zorgen van je afglijden. En mediteren is niet moeilijk er zijn talloze begeleide meditaties te vinden op internet en tv. Dat momentje voor jezelf waarop je alleen maar bezig bent met je ademhaling is perfect om tot rust te komen. En naarmate je dit vaker doet zal je merken dat het steeds makkelijker wordt, totdat je zelfs kunt mediteren in een volle kantine omgeven door rumoerige mensen.

Wordt geen bankhanger

Ja je moet rust nemen om te herstellen van een burn-out, maar rust nemen en hele dagen op de bank hangen of in bed liggen zijn niet de bedoeling. Tuurlijk als je er behoefte aan hebt kan het maar het moet niet het enige zijn wat je doet. Het hebben van doelen helpt je door de dag heen, het voldoen aan je verplichtingen geeft je een gevoel van succes.

Zelfs als je door je klachten niet meer al je taken kunt oppakken, kun je nog wel kleine beetjes doen. Lukt het jou niet om je kinderen naar school te halen en te brengen, breng ze dan alleen en regel iemand anders om ze op te halen. Kun jij geen presentaties meer geven voor de directie, dan kun je misschien wel vooronderzoek doen. Heb je geen puf om 5 km te hardlopen, ga dan alleen een stukje wandelen.

Iets doen geeft je een veel beter gevoel dan niets doen.

Ga sporten

Sporten is een geweldig iets voor zowel lichaam als geest, het is goed voor je gezondheid en voor je weerbaarheid. Wanneer je in een Burn-out zit kan het moeilijk zijn, en zelfs onmogelijk lijken om zelfs maar uit bed te komen laat staan dat je ook nog is gaat sporten. Maar dat is juist waarom het zo belangrijk is.

Net als dat je geen bankhanger moet worden en jezelf een beetje bezig moet houden. Is jezelf dwingen tot fysieke activiteit iets goeds. En nee je hoeft niet gelijk een marathon te lopen of 100kg te bankdrukken, het gaat erom dat je iets doet. Begin met 10 push-ups (of wat voor oefening dan ook) op een dag en doe er elke dag ééntje extra. Je zult merken dat je je na het voltooien van je doelstelling iets beter voelt. Zeker wanneer je jezelf een beetje begint te pushen en je het jezelf wat zwaarder maakt geeft dit een goed gevoel. Een gevoel van overwinning.

Vanzelfsprekend is dit goed voor je lijf, maar ook mentaal heb je hier profijt van. Ten eerste bewijs je aan jezelf dat je niet nutteloos bent, je kunt tenslotte een gesteld doel behalen. Maar daarbuiten leer je jezelf mentale weerbaarheid aan. Motivatie om te sporten is iets wat niemand altijd heeft, motivatie komt en gaat. Discipline is echter een heel ander verhaal. Discipline is wat het verschil maakt tussen winnaars en verliezers, leer jezelf met een simpel en overzichtelijk begin discipline aan en ga daarna uitbreiden naar zwaardere doelen.

Als laatste is jezelf ertoe zetten een een doel te behalen waarvoor je een beetje moeite moet doen, een goede manier om jezelf te trainen met stress om te gaan. Door je lichaam onder vrijwillige stress te brengen door middel van fysieke inspanning. Leer je letterlijk om met stressvolle situaties om te gaan.

Neem een koude douche

Waarom zou je koud douchen. Om nog even verder te gaan op het aanleren van mentale weerbaarheid, koud douchen is hier ideaal voor! Ook dit is een vrijwillige deelname aan een stressvolle bezigheid. Behalve alle gezondheidsvoordelen die je hiervan ondervindt is ook dit een ideale manier om met stres om te leren gaan.

Dus stap onder een koude douche en let hierbij op je ademhaling. Het is eigenlijk een soort meditatie onder koud water. Niet alleen train je ook hierbij jezelf om met stress om te gaan, maar je krijgt ook een gigantische dopamine rush.

Dopamine is een belangrijk hormoon en neurotransmitter die nodig is voor je hersenen om gevoelens als motivatie, opwinding, bekrachtiging en beloning te ervaren. De dopamine high die je krijgt van een koude douche(of bad) blijft tot wel 3uur in je systeem waarbij het heel langzaam afneemt.

Praat erover

Niemand is er bij gebaat als je maar blijft rondlopen met een burn-out. Ten eerste houd je dit niet eindeloos vol en ten tweede wordt je er niet beter van. Praten over wat je dwarszit is de eerste stap naar genezing. Erken dat er een probleem is en ga dan kijken naar hoe het moet worden opgelost.

Met wie je praat moet je helemaal zelf weten. Je moeder, je partner, een professional, lotgenoten in een on-line hulp groep het maakt niet uit, maar praat erover. Hoe langer je ermee blijft lopen hoe groter de kans dat je burn-out omslaat in een depressie en dan ben je verder van huis.

Wat is het verschil tussen een burn-out en een depressie

Hoewel een burn-out en een depressie op elkaar lijken zijn er wel degelijk verschillen we noemen hier enkele.

Verschillende oorzaken

Waar je bij een burn-out te lang te vaak over je grenzen heen bent gegaan, en je jezelf met te veel stress en spanning hebt (over)belast ligt het bij een depressie ingewikkelder.

Ten eerste speelt geslacht een rol, vrouwen hebben 2x meer kans op een depressie dan mannen. Ook speelt erfelijkheid een rol. Is iemand in je familie wel eens depressief geweest dan heb jij een vergrote kans om zelf een depressie mee te maken.

Je leefgewoontes zijn een ander belangrijk punt. Slechte eetgewoontes, roken, en alcohol gebruik verhogen de kans op een depressie. Verder zijn een gebrek aan beweging, lichamelijke ziektes, geen of weinig steun uit je omgeving en een lager opleidingsniveau allemaal factoren die van invloed zijn op je waarschijnlijkheid om in een depressie terecht te komen.

Wel of geen zin om iets te ondernemen

Bij een depressie heb je doorgaans nergens zin in. Je wereld is donker, je wilt niet uit bed komen en alles is te veel. Vaak gaat een depressie ook samen met gedachten over zelfdoding. Bij een burn-out heb je vaak nog wel zin om iets te ondernemen maar lukt dit niet omdat je energiepeil te laag is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *